home wie-ben-ik

 

Quarterlifecrisis

De quarterlife crisis (ook wel de dertigersdip of het dertigersdilemma genoemd) treft mensen tussen hun 22e en 35e levensjaar. Het is een typisch westers fenomeen. De westerse, geïndividualiseerde cultuur vormt een goede voedingsbodem voor het ontstaan van de quarterlife crisis. In essentie is de quarterlife crisis een identiteitscrisis die voorkomt uit een onduidelijkheid over wie je bent en waar je naar toe wilt in je leven.
De quarterlife crisis gaat vaak gepaard met gevoelens van onrust, onzekerheid, spanningsklachten (hoofdpijn, last van spieren, oververmoeidheid, prikkelbaarheid), somberheid en twijfels over de toekomst.

Opvallend veel twintigers, Robbins & Wilner hebben het over twentysomething, zijn regelmatig somber of depressief. Ze voelen zich hulpeloos overgeleverd aan een complexe, overweldigende wereld vol keuzemogelijkheden en ervaren een sterke druk om – nu eenmaal aangekomen in het spitsuur van hun leven – de juiste, levensbepalende beslissingen te nemen.
Pas afgestudeerde twintigers hebben volgens Robbins & Wilner moeite met de overgang naar het ‘echte’ (werkende) leven. Zij voelen zich vaak niet prettig bij een te gestructureerde, rationele manier van bedrijfsvoering.Ook hebben quarterlifers het idee zich sterk te moeten aanpassen op hun werk. Er is nauwelijks meer ruimte voor plezier, vrijheid of creativiteit.

Naast een gebrek aan ontplooiingsmogelijkheden, uitdaging en creativiteit, ervaren de geïnterviewde twintigers en dertigers in Quarterlife Crisis hun werk vaak als zinloos. Zij zijn op zoek naar passie in hun leven en zien dat graag vertaald in hun werk. Bovendien hebben deze jonge volwassen een idealistische inslag: zij willen iets wezenlijks bijdragen aan de wereld in plaats van gedachteloos mee te draaien in het standaard leef- en werkpatroon.

Kenmerken:

  • Onzekerheid (angst), zelftwijfel, het gevoel sterk ‘zoekende’ te zijn.
  • Somberheid, depressie, gevoelens van hulpeloosheid.
  • Keuzestress, veel piekeren, twijfels over van alles en nog wat.
  • Je bezig houden met zingevingsvragen (´wie ben ik?´ ´wat is mijn passie?´ ´is dit alles?´).
  • Gevoelens van onrust: jezelf constant vergelijken met anderen om te checken of je nog op schema ligt, het gevoel hebben dat je ‘achter’ loopt in vergelijking tot de rest, bang om kansen te missen.
  • Besluiteloosheid of juist te veel dingen tegelijk doen.
  • Gevoelens onderdrukken, vluchtgedrag, weinig contact met je zelf.
  • Spanningsklachten zoals hoofdpijn, prikkelbaarheid, pijn in spieren.

Wat u kunt verwachten van een counsellingsgesprek:
In samenspraak met de counsellor wordt het aantal sessies afgesproken waarbinnen het thema behandeld gaat worden. Counsellor en cliënt werken nauw samen. Vanwege deze actieve en soms confronterende aanpak verkrijgt u snel inzichten over uzelf. Hierdoor komen gedragspatronen aan het licht waarvan u zich voorheen niet bewust was.

Voor informatie of een afspraak:

Contact & werkwijze