home wie-ben-ik

 

Relatie Counselling

Het is niet eenvoudig de relatie die ons het naast is steeds gezond te houden – intieme partners kunnen uit elkaar drijven door bepaalde gebeurtenissen, werk stress of familiesituaties.  Dit geeft emotionele afstand, verdriet, eenzaamheid en leidt niet zelden tot gedrag dat voor een of beiden onacceptabel is. 
Vaak gehoorde klachten:

  • mijn partner begrijpt mij niet
  • mijn partner heeft geen interesse meer in mij
  • mijn partner heeft een buitenechtelijke relatie
  • ik mis de intimiteit in onze relatie
  • de seksualiteit is verdwenen
  • we zijn uit elkaar gegroeid
  • ik voel me eenzaam binnen de relatie

In relatie therapie is er aandacht voor beide personen (als individu en als partner) en hun interactie/struikelblokken/pijnpunten, waardoor conflict of afstand kan veranderen in effectieve communicatie, hernieuwde intimiteit en verbondenheid.  Relatietherapie is veelal gebaseerd op een serie van 6 wekelijkse sessies van een uur, met mogelijkheid tot herhaling zolang dat nuttig wordt geacht; soms wordt overeengekomen enkele individuele sessies apart te houden, ook kan in een wat langere sessie van 1 1/2 uur naar de familierelaties worden gekeken – ook hier geldt dat het streven is de counselling niet langer te laten duren dan nodig is, maar wel lang genoeg om een goed en blijvend resultaat te bereiken.

Ook al vormen conflicten een normaal onderdeel van het leven, toch kan men het er bijzonder moeilijk mee hebben. In plaats van conflicten uit de weg gaan (frustratie, verlies) of via rechterlijke macht proberen ze op te laten lossen (tijdrovend, duur, resultaat: win-verlies), is het beter de situatie te onderzoeken en gebruik te maken van een tussenpersoon ook wel genoemd mediator. De mediator is een counsellor die een objectief standpunt inneemt en een gesprek tussen beide partijen mogelijk maakt. De mediator kiest geen partij, maar brengt de communicatie op gang en begeleidt het proces.

Mediation helpt beide partijen door voldoende aandacht voor persoonlijke gezichtspunten en gezamenlijke belangen via hernieuwde communicatie tot creatief onderhandelen te komen wat optimale oplossingen mogelijk maakt (een win-win situatie dus). Dit biedt vele voordelen en kan van groot belang zijn in geval van echtscheiding, conflicten tussen buren, familie, werkgever/-nemer, zakelijke partners, klant en leverancier/verzekeraar/overheid, enzovoort.

Voor informatie over counselling of voor afspraken

Contact en werkwijze