home wie-ben-ik

 

mindfulness
Mindful is een Engels woord. Het betekent volgens de oude dikke van Dale: bedachtzaam, voorzichtig, opmerkzaam en indachtig, denkend aan.

Mindless betekent: geesteloos, dwaas, dom en onbedachtzaam, niet lettend op.

In feite komt het begrip mindfulness uit het Boeddhisme. Er is van alles over te vinden als je het woord op Google intypt. De Vietnamese monnik Thich Nhat Han beschrijft op zeer eenvoudige wijze precies wat mindfulness inhoudt. Zijn woorden brengen je onmiddellijk in het hier en nu. Het gaat er om in aandacht te leven. Aandachtig zijn is de manier om jezelf te leren kennen. Het is de manier om anderen te leren begrijpen. Het is de snelste manier om geluk te vinden, onmiddellijk, nu. Ongeacht je omstandigheden. Luister aandachtig naar Thich Nhat Han en laat zijn zachte stem en eenvoudige woorden tot je doordringen.

Cliënten komen vaak pas naar een hulpverlener als ze al een tijdje rond lopen met een probleem. Pas als ze er echt geen uitweg meer uit zien, zoeken ze hulp. De emoties zitten op zo’n moment vrij hoog. De counsellor brengt de cliënt in contact met de emotie en leert de cliënt aandachtig in het nu te zijn.
Een aantal zaken die in de counsellings- en coachingssessies aan bod kunnen komen zijn:

  • aandacht richten, focussen
  • emoties herkennen
  • emoties leren toestaan en kanaliseren
  • loslaten, met de stroom meegaan
  • inzicht krijgen in de situatie
  • mindfulness
  • ontspannings- en ademhalingsoefeningen

Als je mind echter full is, dat wil zeggen je hoofd zit vol. Dan is het soms lastig om aandachtig te zijn. Een overvolle innerlijke dialoog, malen, piekeren, veel denken, kan ons een hoop stress opleveren. Een goede manier om je mind empty te maken is meditatie. Mediteren is een van de beste manieren om innerlijke rust te creëren. Meditatie is een instrument om een doel, bijvoorbeeld innerlijke rust, te bereiken. Net als ieder andere nieuwe vaardigheid, moet je om er handig in te worden gewoon oefenen. Dat geldt ook met meditatie. Het is zeer eenvoudig, maar toch vinden veel mensen het lastig. Ze willen snel resultaat zien en denken dat ze het zelf niet kunnen.

Martine Clausen heeft leren mediteren van Deepak Chopra en is opgeleid tot meditation teacher bij het Chopra instituut. Zij heeft zich verder ontwikkeld in meditatie, mindfulness en ontspanningstechnieken en leert mensen mediteren. Zowel individueel aan cliënten als in groepsverband.

Meditatie oefening (zie Links)

Contact