home wie-ben-ik

 

Begeleiding van kankerpatiënten

Begeleiding bij kanker is een aanvullende behandeling/therapie, die naast de medische behandeling wordt toegepast. De therapeut werkt graag samen met de behandelend arts, maar bemoeit zich niet met de medische beslissingen.

De enorme impact van onze gedachten en emoties op onze lichamelijke toestand is na jarenlange wetenschappelijke onderzoeken onderkend. De therapie is onder andere gebaseerd op het werk van
dr. Carl Simonton, oncoloog en radioloog, een pionier op het gebied van counselling van kankerpatiënten, alsook op het baanbrekende werk van dr. Bernie Siegel en de psycholoog Lawrence LeShan. De ervaring heeft onder andere het volgende geleerd:

 1. Ziekte is een boodschap aan de patiënt;
 2. Overtuigingen over kanker die leven in de maatschappij en daardoor bij de patiënt, beïnvloeden het ziekteverloop, deze overtuigingen zijn niet op feiten gebaseerd;
 3. Het verzwakte immuunsysteem van de mens heeft kanker de kans gegeven te ontstaan bij de patiënt;
 4. Het versterken van het immuunsysteem kan kanker verminderen/verwijderen;
 5. Counselling is een onmisbaar instrument om de levenskwaliteit van de kankerpatiënt te verbeteren.

De counsellor werkt met de patiënt onder andere aan de volgende onderwerpen:

 • Angst (voor pijn, de dood, de behandeling, etc.);
 • De wil om te leven;
 • Eventuele oorzaak van het ontstaan van kanker;
 • Ontspanning (onmisbaar voor het versterken van het immuunsysteem);
 • Visualisatie;
 • Het tweejarig gezondheidsplan (doel in het leven, spel, meditatie, voeding, steun, lichaamsbeweging);
 • De betekenis van ziek zijn;
 • Relaties (is er een persoon die u kan ondersteunen?);
 • Levensvreugde (kanker is een ziekte, geen levensinvulling!)

Uw counsellor heeft een workshop met Carl Simonton gevolgd en heeft contacten met dokter Bernie Siegel over haar cliënten.

Martine Clausen: "Ik ben er van overtuigd dat deze therapie het leven van de patiënt transformeert, niet omdat de patiënt valse hoop krijgt, maar omdat de Mens, die in dit geval de ziekte kanker heeft gekregen, gedurende dit proces ontdekt hoe hij/zij leefde en nu een gelegenheid krijgt om zijn/haar leven een andere invulling te geven. Eigenlijk zou iedereen dit programma moeten doorlopen, niet alleen mensen die al ziek zijn geworden. Het zou de Levensvreugde terugbrengen in mensen hetgeen zijn weerslag zou hebben op de hele maatschappij! Ik vind dat we dit op scholen aan onze kinderen moeten onderwijzen, de wereld zou er heel anders uitzien als we lessen in levensvreugde en vervulling zouden krijgen!"

Voor nadere informatie of een afspraak:

Contact en werkwijze