Martine Clausen Counselling
Waarom lezen?

Onderstaande boeken heb ik speciaal voor u gekozen. Ik kan ze van harte aanbevelen.

Johanna Paungger. Astrologische alertheid schijnt veel nare complicaties te vermijden. Zo trekke men liever kiezen bij afnemende maan en niet op luchtdagen (Maan in Weegschaal, Tweeling of Waterman). Kaakoperaties zijn onder het teken Stier meestal ongunstig. De Duitse auteurs presenteren talloze weetjes over je gezondheid, ook op basis van kruidenleer en Chinese kennis, je leest van alles over gifvrije land- en bosbouw, over het op de menselijke maat gerichte bouwen, over je tuin en alle cyclische processen in de natuur. Bemesten, compost, verplanten, verpotten, snoeien, niks kan eigenlijk 'zo maar'. Leuk zijn ook de vele tips uit het maanbewuste huishouden: elk schoonmaakklusje maar ook schilderen en schoenen poetsen gaat beter bij afnemende maan. En ga naar de kapper op Leeuw- en Maagddagen en kluts daarna een ei in je haar! Verzorg je nagels met de maan in Steenbok. Achterin kun je in maankalendertabellen tot en met 2009 de beste planning opzoeken. Stimulerend boek met een schat aan traditionele kennis.

De auteur, Eckhart Tolle, verhaalt in dit boek over de wijze waarop het richten op het 'nu' kan leiden tot het hervinden van innerlijke vreugde en vrede. Dit gebeurt via de vorm van vraag-en-antwoord, waarbij sterretjes tussen de tekstdelen als rustpunt dienen om het betoogde dieper te laten doordringen. Zijn betoog is net als bij Osho niets nieuws, waarbij de kracht zit in de eigenzinnige samenstelling en uitleg van inzichten uit de psychologie (Gestalt), verschillende wereldreligies (boeddhisme, christendom, soefisme) en 'Een cursus in wonderen'. De kern ervan bestaat uit het aankweken van grote opmerkzaamheid voor de rijkdom van het leven zonder het waargenomene meteen te vertalen in mentaal-emotionele patronen. Deze laatste zijn volgens Tolle vooral verantwoordelijk voor het individuele en collectieve lijden in de wereld. In het boek zijn de oefeningen in de tekst geintegreerd en daarom lastig terug te vinden als men ze niet noteert. Tolle's betoog kent dezelfde strenge, maar tevens liefdevolle toon als veel van zijn geciteerde leermeesters. Hierdoor is het als lezer makkelijk om positief op zijn boodschappen te reageren. Het boek bevat nogal wat herhaling van dezelfde boodschap, maar als tegenwicht zijn er vele one-liners die het onthouden waard zijn, zoals 'verzet is zwakte'.

Door middel van een autobiografisch verslag vanaf zijn geboorte legt de schrijver, Eric Pearl, uit waarom en hoe hij zich vanuit zijn beroep als chiropractor heeft ontwikkeld tot genezer. De nieuwe manier van werken die hij vanaf het begin en van nature heeft gebruikt noemt hij 'de reconnectie'. Onder andere omdat hij deze manier ziet als een (herstelde) verbinding met het universum. De resultaten zijn wetenschappelijk onderzocht en spectaculair te noemen. Dr. Pearl zelf denkt dat heel veel mensen met reconnectieve energie kunnen werken, omdat deze kan worden doorgegeven en geactiveerd. Het boek is belangrijk vanwege de interessante inhoud. Het is ook verfrissend, omdat er wordt afgerekend met allerlei poespas en bijgeloof rondom andere vormen van genezen en (bijvoorbeeld) bijbehorende egoproblemen. Misschien is het jammer dat er inmiddels een hele reconnectie-industrie bestaat in Amerika, maar het boek is prima.

Dit is het ongelooflijke verhaal van een therapeute, Brandon Bays, op het gebied van lichaam en geest die bij zichzelf een enorme tumor in haar buik weet te genezen. Na haar wonderbaarlijke genezing wil ze haar 'wijsheid' overdragen aan andere mensen en besluit een therapie op te zetten voor mensen die fysieke of emotionele problemen hebben. In het boek beschrijft Bays de stapsgewijze ontwikkeling van deze spirituele therapie. Zij gaat daarbij uit van de cellulaire theorie (bekend van Deepak Chopra), waarin wordt beweerd dat het lichaam ziek kan worden door in cellen opgeslagen emotionele herinneringen. Het laatste deel van het boek bestaat uit een soort praktische handleiding voor deze 'helende reis'. Bays schrijft in een vlotte, prettig leesbare stijl en maakt veel gebruik van voorbeelden om haar ideeen te verduidelijken.

De auteur, Jan Janssen, geeft cursussen en workshops in bewustwording en zelfontplooiing aan een opleiding, in het bedrijfsleven en prive. In dit boek presenteert hij zijn visie op de geestelijke evolutie van de mens. Het woord 'integrale' komt van de Amerikaanse auteur K. Wilber, en betekent in combinatie met het woord 'transformatie' dat psychische volwassenwording een veelomvattende ommekeer in iemands leven kan zijn. De totstandkoming van 'authentiek contact met jezelf, anderen en de wereld' (ondertitel) kan dan ook een heel proces met zich meebrengen. In het eerste deel licht de auteur een aantal basisbegrippen uit zijn theorie en methode toe, zoals 'de neutrale waarnemer' en 'egokorst', het 'lager zelf' en het 'ware zelf'. In het tweede deel gaat de schrijver uitgebreid in op het (dis)functioneren van de z.g. chakra's, energiecentra die lichaam en geest verbinden en onder invloed van wisselende levensomstandigheden, relaties en motivaties voor allerhande ontregeling vatbaar zijn. Hoewel deze centra voor de meeste mensen onzichtbaar zijn, put de auteur in zijn beschrijvingen uit eigen waarneming. Dit maakt het boek tot een bijzonder document.

 
Home
boekentest